miércoles, 22 de febrero de 2012

Francesc Almela i Vives i les falles de Borriana


De primeres, cal advertir que la col·laboració d’Almela i Vives en les falles de Borriana és un rumor que m’ha arribat. Tot i això, hi ha elements per a creure que és cert, que va escriure el llibret que explicava la falla que plantà la comissió de El Pla a Borriana en 1945.

Des que es plantà la primera falla a Borriana (1928), han estat molts els poetes de renom que han posat el seu talent al servei d’aquesta festa. Un d’ells, el més rellevant, fou Bernat Artola, que escrigué cinc magnífics llibrets per a explicar les falles que plantà la comissió de La Ravalera en 1944, 1945, 1947, 1948 i 1949. Són cinc petites joies que eleven la literatura de segona a la primera categoria. I com Artola, sembla que Francesc Almela i Vives també escrigué per a les falles de Borriana en 1945. Parlem-ne, doncs.
Tal com ocorre en el cas d’Artola, la documentació sobre Almela i Vives és extensíssima i està a l’abast de tothom en internet, per això he decidit fer ací només un breu resum.
Francesc Almela i Vives1 (1903-1967) va nàixer a Vinarós, però prompte es traslladà a València. Estudià el Batxillerat a l’Institut Professional i Tècnic i, en morir son pare en 1914, va haver de treballar com amanuense en una notaria per a pagar-se els estudis. Finalment es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de València en l’especialitat d’Història. Home de grans inquietuds nacionalistes i culturals, fou cronista de la ciutat, membre del Centre de Cultura Valenciana, presidí La Nostra Parla per a impulsar el català, fundà Taula de Lletres Valencianes junt amb altres personatges de renom, dirigí el setmanari Nostra Novel·la amb el recolzament dels autors més prestigiosos del moment, fou membre corresponent de la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Hispanic Society of America de Nova York. Publicà cinc llibres de poesia, algunes novel·les, obres de teatre i una pila de llibres i articles d’investigació. A més, tenia una biblioteca particular de més de 1072 obres, la qual es va incorporar a la Biblioteca Valenciana en 1997.
Hem trobat també nombrosos poemes fallers d’Almela i Vives, articles i entrevistes2 que hom li va fer sobre temes fallers on demostrà que era un expert en aquest tema festiu. Per tant, cal agrair-li des d’ací que col·laborara en les falles de Borriana escrivint el llibret de la Falla de El Pla de 1945 (La Falla de les Faves Comptades), tot i que caldria confirmar l’autoria definitivament. A l’efecte, i per si de cas es confirma que el llibret és d’Almela, pot ser interessant saber que va guanyar el primer premi. L’ordre va ser:

1r Falla del Pla (Almela?)
2n La Mercé (El Bessó)
3r La Ravalera (Bernat Artola)
4t La Mota (Vicente Monsonís)

El cas és que no era gens fàcil guanyar-li al Bessó. Fins i tot Artola ho va tindre molt complicat durant aquella dècada, ja que el Bessó tenia, a banda de les qualitats que calien, un prestigi entre els borrianencs que l’afavoria (crec jo). De fet, Artola guanyà el premi de Lo Rat Penat en 1944 i quedà en segon lloc a Borriana, per darrere del Bessó. És més, quan en 1947 Artola li guanyà al Bessó, el jurat deixà escrita una explicació de per què la Ravalera quedava per davant de la Mercé i destacà la gran qualitat literària del llibret del Bessó. Amb tot açò vull dir que per a guanyar el primer premi en 1945, el poeta de la falla de El Pla havia de ser “un tio de pes”. Quadraria, des d’este punt de vista, que fóra un autor com Almela.
Fetes aquestes valoracions, només falta afegir un tros del llibret de la Falla del Pla, però no podem resistir la temptació de dedicar un poc més d’espai per a mostrat al lector la magnífica introducció. Evitarem, però, la transcripció completa amb l’explicació de la falla,  el repàs per les distintes comissions tot recordant-nos els malnoms de cadascuna i el comiat, ja que l’interessat pot trobar-ho en el segon volum de Burriana en sus fallas que vaig titular Crónica de los hechos falleros acontecidos en Burriana durante la década de los años 40.

Elògi a Burriana
(Francesc Almela i Vives?)

Burriana, ciutat il-lustre,
s’extén a pròp de la mar,
que trena la escuma blanca
damunt dels domassos blaus.
Burriana, ciutat insigne,
s’ extén entremig del camp
que sembla catifa tèndra
per a un fabulós jagant.
La Ciutat Vèrda li deien
quan era dels musulmans,
a la llum de mitja lluna
i entre remoreig de cants.
Després, el gran Rei En Jaume
la conquerí pam a pam,
sense escatimar l’ingèni,
sense escatimar la sang.
La corona del monarca
tot seguit es va exornar
amb una esplèndida joia
que no pedría ja mai.
Després, la vila cristiana
anava fent-se més gran:
gran per la seua riquesa
gran per la seua beutat.
Les ferides de la guerra
no la podíen matar,
que sempre reviscolava
cap amunt i cap a dalt.
Vèrge de Misericòrdia
la preservava de mals.
I també la protegía
bondadosament Sant Blai.
Rafèl Martí de Viciana,
hòme culte i ponderat,
anava escrivint la Crònica
día a día i any per any:
eixecutòria d’un poble
que, per camins de treball,
avança a través dels sigles
entre el futur i el passat.
I avui Burriana s’eixampla
damunt de l’antic solar,
conservant pedres antigues
mentres s’està renovant.
Els tarongers la rodegen
amb el fullatge d’esmalt,
amb la tarònja daurada,
amb la flòr primaveral.
Si una temporada és fluixa,
atres millors en vindran
quan el món per fi retorne
a les dolçors de la pau.
Mentrestant, cal optimisme,
un optimisme exultant,
com el sol que magnifica
nostra mar i nòstres camps. (sic.)

1“Francesc Almela i Vives” en Wikipedia [publicació en línea]. Disponible en Internet  http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc Almela i Vives. [Data d’accés: 22 de juliol, 2011].

2 “Levante-Extraordinario de Fallas”, 1958.



FOTOS: 

Francesc Almela i Vives.

La falla de El Pla. Borriana, 1945.

No hay comentarios:

Publicar un comentario